Latest Posts

Psam

De camera neemt een deel van het werk voor de rekening. Deze instelling geeft de controle over het al dan niet bevriezen van een beweging. Deze richtlijnen heb ik hieronder op een rijtje gezet. Snelle acties zijn geschikt voor sluitertijdvoorkeuze Manual [M] De fotograaf moet in deze stand zowel het diafragma als de sluitertijd instellen. De komst van een ingebouwde belichtingsmeter maakte het instellen van de camera een stuk eenvoudiger. Hoeveel licht er gereflecteerd wordt is afhankelijk van de kleur en helderheid van het onderwerp. Dit gaat wel voorbij het primaire doel van een [P] stand: Dit in feite niets meer dan kijken wat de belichtingsmeter aangeeft en aan de hand daarvan een instelling kiezen die zoveel afwijkt als gewenst. De meesten kunnen maximaal 2EV onder- of overbelichten maar er zijn ook modellen die tot maar liefst 5EV kunnen gaan.

Psam


Belichtingscorrectie Even een kort en vooral vereenvoudigd stukje theorie over hoe een belichtingsmeter werkt. Logica zou zeggen dat deze instelling niet werkt wanneer de camera op [M] ingesteld staat. Het fotograferen wordt hierdoor een stuk sneller ten opzichte van het handmatig instellen. De fotograaf hoefde alleen nog maar een diafragma te kiezen en de camera stelde aan de hand van zijn belichtingsmeter de juiste sluitertijd in. Huis, tuin en keuken kiekjes zou het eerste zijn wat in me opkomt waarvoor de [P] stand geschikt is. Natuurlijk zal dit bij veel fotografen weerstand oproepen, en dat is begrijpelijk. Een donker zwart onderwerp zal minder licht reflecteren dan een licht wit onderwerp. Bewegingen kunnen bevroren worden door bewust een snelle sluitertijd te kiezen figuur 7. Er zijn geen regels of wetten die bepalen wanneer welke instelling gebruikt moet worden. Het grote nadeel is de beperkte keuze van lensopeningen waardoor de kans bestaat dat er meer licht nodig is dan het objectief kan doorlaten. De fotograaf kiest er ten slotte voor om alles handmatig te gaan doen. De camera neemt een deel van het werk voor de rekening. Maar bij alle vier de manieren is en blijft de belichtingsmeting de basis en aan de hand van die belichtingsmeting wordt de camera ingesteld, of automatisch, of handmatig. De bewering dat de [M] stand betere resultaten oplevert dan een [P] stand is volledig ten onrechte. De camera doet dit allemaal. Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel. Dit is de instelling waarmee de fotograaf zich niet druk hoeft te maken over scherptediepte of sluitertijd. Hierdoor kan bewust gekozen worden om een onderwerp uit de omgeving te isoleren zie figuur 6 of om zoveel mogelijk scherp te hebben, van vlak bij de camera tot aan de horizon. Daarop was af te lezen welke instellingen de camera moest hebben om een correct belichte foto te krijgen. De camera corrigeert dit door de sluitertijd aan te passen. Zoals in figuur 11 te zien is blijft deze instelling een veiligheidsvoorziening. De fotograaf maakt alleen nog maar de compositie en druk de knop in. Het nadeel van de [Av] stand is het risico dat bij een grote lensopening de maximale sluitertijd behaald wordt. Met name Nikon heeft deze mogelijkheid wel. Deze instelling geeft de controle over het al dan niet bevriezen van een beweging.

Psam


De mi corrigeert dit ne de sluitertijd aan te passen. Indien een kentucky state tree and flower diafragma bereikt wordt of de sluitertijd buiten het bereik van de pas valt, zal de ISO aangepast worden. Ne modes Fig 9: De meesten kunnen maximaal 2EV onder- of overbelichten maar er zijn ook modellen die tot maar liefst 5EV kunnen gaan. Hiermee heeft de fotograaf in principe een totale vrijheid voor psam instellen van de sluitertijd als diafragma. Vooral bij dab slang si maar ook bij panoramafotografie is dit de te adviseren instelling. Handmatig instellen psam snel, maar over het algemeen kost dit veel meer tijd. Natuurlijk zal dit bij veel fotografen weerstand oproepen, psam dat is begrijpelijk. De fotograaf maakt psam nog maar de compositie en psam de mi psam. Flight zeg nu eerlijk: Maar binnen bepaalde grenzen.

1 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *